شیفتر دنده یکی از آپشنهایی است که به بهبود کیفیت رانندگی کمک میکند. راننده میتواند با استفاده از آن، نسبت به شرایط جاده یا خیابان، دنده مناسب را انتخاب کند. شیفتر دنده فقط بر روی اتومبیلهایی قابل نصب است که دارای گیربکس اتوماتیک هستند؛ و گیربکس آنها قابلیت تعویض دنده را به صورت دستی دارد. گیربکسهای اتوماتیک به دو دسته کلی تقسیم میشوند. برخی از آنها یک قابلیت اضافه دارند که راننده میتواند با قرار دادن دسته دنده در حالت دستی، کنترل کم و یا زیاد کردن دنده را بر عهده داشته باشد؛ و برخی دیگر این قابلیت را ندارند و دندهها فقط به صورت اتوماتیک تعویض میشوند.
شیفتر دنده را میتوان با کمترین تغییر بر روی انواع مختلف اتومبیل با گیربکس تیپ ترونیک نصب کرد. برای تعویض دندهها به صورت دستی باید دسته دنده را بر روی حالت دستی (Manual) قرار داد و بعد از آن راننده میتواند با استفاده از شیفترهای دنده که در دو سمت فرمان نصب میشوند، دنده را کم و یا زیاد کند. زمانی که گیربکس در حالت دستی قرار داده میشود، میتوان دندهها را با استفاده از دسته دنده نیز کم و زیاد کرد. اما برای این کار باید راننده دست خود را از روی فرمان بردارد.
مزایای نصب شیفتر دنده بر روی خودرو
اتومبیلهایی که دارای شیفتر دنده هستند، به راننده این امکان را میدهند که بدون برداشتن دست از روی فرمان، اتومبیل را در دنده مناسب قرار دهد. این کار با کمترین زحمت انجام میشود و با فشار اندکی بر روی پدالهایی که در دو طرف فرمان قرار میگیرند، میتوان دنده را تعویض کرد. این پدالهای شیفتر در فاصله مناسبی از فرمان قرار دارند و مزاحمتی را برای راننده در زمان چرخاندن فرمان ایجاد نمیکنند.
در مواقع مختلفی میتوان از این آپشن استفاده کرد. یکی از این مواقع، زمانی است که در جادهای با شیب زیاد در حرکت هستید. با قرار گرفتن خودرو در جادهای با شیب زیاد، سرعت اتومبیل زیاد میشود و با اضافه شدن سرعت خودرو، در صورتی که دنده در حالت اتوماتیک باشد، دنده اضافه میشود و کنترل خودرو سخت میشود.
در جادههایی با شیب زیاد، میتوان گیربکس را در حالت دستی قرار داد و بعد از آن، دندهها را به صورت دستی تعویض کرد. زمانی که راننده نیازی به اضافه کردن سرعت نداشته باشد؛ دنده را تعویض نمیکند و سرعت خودرو اضافه نمیشود. با حرکت در سرعت مناسب، راننده میتواند کنترل بهتری بر روی وسیله نقلیه داشته باشد.
در جادههای پر پیچ و خم نیز شیفتر دنده میتواند به راننده کمک کند تا کنترل بهتری بر روی خودرو داشته باشد. نیازی نیست تا راننده برای تعویض دنده دست خود را از روی فرمان بردارد. در خودورهایی با گیربکس اتوماتیک، راننده کنترلی بر روی تعویض دندهها ندارد و با اضافه شدن دنده، سرعت خودرو نیز زیاد میشود. اما در صورتی که تعویض دنده به صورت دستی انجام شود، راننده میتواند با انتخاب دنده مناسب، به راحتی در جادههای پر پیچ و خم رانندگی کند.
نکاتی در مورد شیفتر دنده
کارکردن با شیفتر دنده آسان است و فقط باید نکاتی را برای استفاده صحیح از آن رعایت کرد. اولین نکتهای که باید رعایت کنید و دارای اهمیت بالایی است، عوض نکردن دنده با استفاده از شیفتر دنده در زمانی که گیربکس در حالت اتوماتیک قرار دارد، است. اگر زمانی که گیربکس در حالت اتوماتیک قرار دارد، دنده را به صورت دستی عوض کنید، دمای گیربکس زیاد میشود و حساسیت گیربکس برای تعویض دنده بالا میرود. اگر این کار را به مدت طولانی انجام دهید، باعث خراب شدن گیربکس میشود.
به هیچ عنوان نباید برق شیفتر دنده را از برق وارد شده به گیربکس گرفت. این کار باعث میشود که برق کافی به گیربکس نرسد و بعد از مدتی مجبور به تعمیر گیربکس شوید.